přepis části veřejného zasedání
11. 6. 2018

Začátek přepisu přibližně 1:33 nahrávky, konec přibližně 1:45 (nahrávka zde)

Květoslav Všetička: Průmyslová ulice tady ve Strančicích .Bohužel se mě dotýká stavba v Průmyslový ulici a jelikož jsem 40 let stavbař, tak bych si tady troufal zkritizovat práci stavebního dozora a koordinátora bezpečnosti práce. Tam se provádi a my si tam zažíváme už půl roku těžký prášení v ulici. Stavba která to dělá, firma Zvánovec, tam použila v rozporu se schálenou projektovou dokumentací a rozpočtem stavebních prací jiné kamenivo, než měla. V rozpočtu je, a ono je to vícenéně pro hodně lidí jen takové hrubé názvosloví, a v rozpočtu je těžené kamenivo. Těžené kamenivo je v podstatě více méně pro lidi, kteří to znají , kopaný písek. Oni tam dávají drcené kamenivo, to je frakce 04016064, ta práší jak blázen, ale důvod je zřejmě ten, že chtěli ušetřit finance tady v tom kontextu, co slyším, tak paní ředitelka nemá peníze (pozn. ředitelka školy) a vy si berete úvěr (pozn. na komunitní dům). Tak tady vám stavební firma plýtvá penězi. Tam je dopravní vzdálenost tady u toho těženýho kameniva, kopaný písek by se vozili až z Polabí, drcené kamenivo vozí ze Všechrom, nebo ze Zbraslavi, Takže firma ušetřila podle mého názoru peníze na dopravní vzdálenosti.Dále když postupuju nahoru – já tu stavbu můžu pozorovat z okna – takže když postupuju směrem nahoru, tak v první řadě měli rozříznout silniční tělo, udělat dvěma řezy v šířce výkopu. To se nestalo. Nastoupili s frézou, ta fréza vyfrézovala zhruba 10 cm, měla to hodit do nákladního auta a to vozidlo to mělo odvézt na řízenou skládku. Takhle je to v projektové dokumentaci, je to schválené stavebním úřadem. A je to i v rozppočtu. Firma to hodila pouze za sebe, ale vjezdilo se to do toho výkopu. A kam to jde teďkon, to ví pánbůh.Zřejmě teda na tu skládku k Čečerávce.

Starosta Jiří Šindelář: Ne.

Všetička: Dále podle BOZP (pozn. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci) firma musí pažit. To pažení je i v rozpočtu. Máte tam pažicí boxy. Firma nepaží. Celá Průmyslová ulice není pažená. Je to hlavně teda problém BOZP. Kdyby tam někdo zůstal v dva a půl metrovým výkopu, tak je to problém možná celý obce.

Starosta Jiří Šindelář: nečitelně hlučí

Všetička: Ale další záležitost je ta, že ten výkop na to pažení musí být na každou stranu o 10cm širší. Takže pokud se nepaží, tak je to daleko menší kvantum výkopu a je to méně práce. Ten výkopek měl odejít na řízenou skládku. Všechno je to v rozpočtu, jak uložení asfaltu odfrézovného, tak uložení přebytečného výkopku. Přebytečný výkopek tam máte v rozssahu asi 2500 kubíků.Ty se odváží takdy k Čečerávce. Máte povolenou deponii v rozpočtu na asi zhruba 250 m2. Tam se zaváží nevím asi 7500 m2. Je to v podstatě nepovolená skládka. Jako nepovolá skládka-

Starosta J. Šindelář: Já mám povolenou skládku

Všetička: Ve Všechromech je to.

Starosta J. Šinelář: Já mám povolenou deponii ze stavebního úřadu.

Všetička: No hele, ze stavebního úřadu je povolená deponie možná těch 250 metrů ale ne 7000 metrů.

Starosta J. Šindelář: Tam není napsaná, tam není napsaná, tam není napsaná žádná cifra.

Všetička: Máš to v rozpočtu, tak se podívej. V rozpočtu je asi 250metrů. Ale mezideponie – i mezideponie takzvaná má svoje omezení. A to omezení je jeden rok. Jeden rok po zahájení po zahájení a musí se to nahlásit na státní fond životního prostředí a nebo do Říčan, ale stavební úřad v Mnichovicích tohle nepovoluje. To je jedna věc. A to povolení, pokud to povolí státní fond životního prostředí, nebo někdo jinej k tomu oprávněnej, tak to povolí pouze na rok s tím, že do toho roku to bude totálně zlikvidovaný. Nejdřív se má udělat skrývka zeminy - skrývka ornice, až se odhrne nahoru, tak si s tím pozemkem můžete v zásadě dělat, co chcete. Ale do roka to musíte uvést zase do plvodního stavu. Ta skládka je tam podle mého tak rok a půl. Jestli to tam takhle zůstane, tak je to znehodnocení 7500 metrů čtverečných pozemku, protože ty pozemky jsou v územním plánu vedeny za účelem výstavby rodinných domků. Když tam zůstane ta hlína, tak to obnáší ztížené zakládání stavby. Ten pozemek nemá tu hodnotu, jakou by měl bez té navážky.

Starosta: Nó my

Všetička: Možná že tady říkám nesmysly

Starosta: Neříkáš. Je to tak. My tady vůbec neuvažujeme o tom, že by se tam vůbec stavělo. Oni to jsou sice

Všetička: Ale podle územního plánu

Starosta: Ano, to je, to jsou stavební pozemky, ale vo tom, že by tam obec ty pozemky prodávala za účelem výstavby rodinných domků, vo tom se tady vůbec neuvažuje. To už jsme mohli prodat před osmi lety. A prostě to, prostě, prostě se to prodávat nebude. Protože není potřeba. Obec ty prachy nepotřebuje.

Všetička: Tady nejde o to jestli potřebuje nebo nepotřebuje

?: Kdo ty pozemky znehodnotil ?

Všetička: Nejde o to, že obec ty peníze nepotřebuje

Starosta: Takže ten pozemek, ta navážka, která se tam bude dělat, tam se prostě vyrovná, vyrovná celý to koryto, to koryto toho, to se prostě vyrovná do roviny. Podle mýho názoru ten pozemek spíš naopak, spíš naopak získá na hodnotě, protože když jestli si tam byl před tím a podíval si se na ten pozemek, tak já bych si tam teda pozemek nekoupil. V tomhletom stavu, v tomhle ďolíku.

Všetička: Tady jde o princip. Je to navážka a ty pozemky jsou vedeny jako orná půda Ale je to orná půda a ze zákona se takhle s ornou půdou nesmí zacházet. To je prostě a já to tady řeknu natvrdo, je to porušení zákona.

Starosta: Já jsem požádal o deponii na stavebním úřadě, tam mi to povolili, zkrátka a můžu ti říct, že mám v plánu prostě, ne jak to tam teďka je, to teda v žádným případě. Tam dojde protě krásně k srovnání všeho možnýho, aby to bylo hezky rovný. Pak se na to naveze ornice, který tady bude hábaděj ve Strančicích, dostatečné množství a tím ty pozemky zatím zůstanou, zůstanou ležet tak, jak jsou.

Všetička: Tady mluví každej o něče jiném. Já mluvím o tom, že ta skládka tam je nepovolená. Jsou tam betony, jsou tam umělý hmoty. Zavážej se tam kusy asfaltu. Můžem se tam jít zítra podívat.

Starosta: To můžem. To se tam můžem jít dodivat. Všechno je, všechno je

Všetička: Ale princip je ten, že je to nepovolený. Ne že tam bude třeba park pro malý děti. Ať tam je. Ale v dnešní době je to nepovolená skládka. To samý ta hromada ve Všechromech. Je to asfalt a ten by se měl odvést na řízenou skládku. Je na to zákon o odpadech.

Diskuse na téma, zda je hromada na návsi ve Všechromech odpad, nebo stavební materiál

Všetička: Jedna věc je, že ta hlína, která se tam vozí prošla i fakturací. Dyť vám to všechno ta firma Zvánovec fakturuje. Uvědomujete si to vůbec?

Starosta: No samozřejmě

Smích

Všetička: Každou korunu tady evidujete

Starosta: Vod toho je tady, vod toho je tady, vod toho je tady stavební dozor. A to co, a to co, máme stavební dozor stejně na Všechromy. A to co se ušetřilo a to že jsme nenechali vyvézt tu hromadu na tý návsi tak se promítlo do rozšíření těch komunikací, jo? Ješte tam budeme budovat, protože tam opravdu to stouplo, teď ti neřeknu o kolik metrů čtverečných. Jsme chtěli, aby nám to udělali pořádně... jinak by nám to udělali prostě v tý, tak jak to měli nařízený. Já jsem řekl ne, udělejte to prostě pořádně. A voni ty metry, který udělali navíc, mám je sečtený, ty nám vodečetli a vod toho nám vodečetli tu hromadu, kterou zatím (? nesrozumitelné) Takže takovouhle kalkulaci tady máme připravenou

těžko srozumitelný hovor

Všetička: Ale pak je to neoprávněná fakturace, to je neoprávněný prospěch. Aby to prošlo fakturací.Tak tam musí (hluk)

Starosta: No tohleto, tohleto to sleduje, né

Všetička: Já jsem tohle to ještě nezažil a už to dělám 40 let. Jak Vám může firma fakturovat vodvoz zeminy na skládku do 10 km, složit to tady kilometr na pozemku a zadarmo? Takže oni vyinkasujou veškerý peníze, který máte v rozpočtu na skládkování?

Dále nabídka účasti na kontroním dní a diskuse na téma nepovolené skládky a vyfakturovaných neprovedených prací je skončená